HOME
FRISDRANK
MELK
PROBIOTICA
FRIET BEWUST KIEZEN
TRANSVETTEN
OMEGA-3 RAGE

Tips om inname van acrylamide beperken

De Belgische en Nederlandse overheid pleegt wel overleg met de voedingsindustrie om de vorming van acrylamide te verminderen maar betrekt de consument niet rechtstreeks. Deze is zich niet of nauwelijks bewust is van het probleem. Nochtans kan de consument de inname van acrylamide beperken, mits hij beschikt over correcte informatie, zodat hij zijn voedingskeuze kan aanpassen maar ook de productie van acrylamide bij de voedselbereiding thuis kan beperken. In de VS staan ze al een paar jaar vooruit en geeft de voedingsautoriteit (FDA) tips om blootstelling aan acrylamide te beperken.

Voedingskeuze en blootstelling aan acrylamide

De FDA geeft de volgende tips op hun website:

  1. Acrylamide wordt vooral gevonden in plantaardige voedingsmiddelen, zoals aardappelen, granen en koffie. Acrylamide is niet typisch geasscocieerd met vlees-, zuivel- of visproducten.
  2. Acrylamide wordt typisch gevonden in plantaardige voedingsmiddelen die behandeld worden bij hoge temperatuur, bv. frituren, roosteren of bakken, en niet in rauwe of gekookte plantaardige voedingsmiddelen.
  3. Sommige voedingsmiddelen zijn een belangrijke bron van acrylamide in ons dieet, inclusief aardappelproducten (vooral friet en aardappelchips), koffie, en producten gemaakt van granen (ontbijtgranen, koekjes en toast). Deze voedingsmiddelen maken deel uit van een normaal dieet. Een gezond dieet bevat weinig acrylamide maar hou er rekening mee om eveneens de inname van voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetzuren, transvette, cholesterol, vet en toegevoegde suikers ook te beperken. De FDA beveelt niet aan om de inname te beperken van gezonde graanproducten (zoals volle granen) omdat ze een goede bron zijn van vezels,vitamines, mineralen en traagabsorberende suikers Het zijn vooral de bereidingswijzen die belangrijk zijn.
  4. Bij vergelijking van bereidingswijzen zoals het frituren, roosteren of bakken van aardappelen, produceert frituren het meest acrylamide. Het roosteren van aardappelstukjes produceert minder acrylamide, gevolgd door het bakken. Het koken van aardappelen of het microgolven van aardappelen in de schil produceert geen acrylamide.
  5. Het weken van rauwe aardappelstukjes in water gedurende 15-30 minuten voor het frituren helpt om de productie van acrylamide te verminderen tijdens het frituren. Deze geweekte aardappelen moeten goed gedraineerd en gedroogd worden voor het frituren om spatten te voorkomen.
  6. De vorming van acrylamide wordt bevorderd door lange verhittingstijd en hogere temperatuur. Frieten met goudgele kleur bevatten minder acrylamide dan donkerbruine frieten.
  7. Zo bevat lichtbruin geroosterd brood minder acrylamide dan donkerbruin geroosterd brood. Heel donkere gedeeltes moeten vermeden worden.
  8. In koffie wordt acrylamide reeds gevormd tijdens het roosteren van de bonen en niet tijdens het zetten van de koffie thuis. Tot nu toe hebben wetenschappers geen methode ontwikkeld om de vorming van acrylamide in koffie te verminderen.

Reacties van lezers

Ook nu weer komt acrylamide eventjes in de actualiteit. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts vreest dat nieuwe plannen van Europa onze frietcultuur in gevaar brengen. Volgens Weyts zouden frieten op voorhand moeten geblancheerd worden voor ze naar de frituur gaan. Nu worden frietjen twee keer gebakken waardoor het gehalte aan acrylamide te hoog wordt. 'Dat zou een enorme verarming betekenen van onze frietcultuur', schrijft Weyts. 'Onze frieten danken hun smaak aan het vakmanschap van onze frituristen die de frieten rauw bakken en vervolgens nog eens afbakken. Ik begrijp dat men buiten ons land een andere cultuur kent, met voorgebakken, geblancheerde en/of diepvriesfrieten. Maar wij hebben een eigen culinaire traditie. Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden.'
Robbe 18/06/17

Vandaag werden voor het eerst de gevaren van acrylamide duidelijk vermeld in de Belgische pers. Dit naar aanleiding van een advies van de Britse Food Standards Agency (FSA), het voedselagentschap in Groot-Brittanniƫ, die aanraadt om de inname van acrylamide, een stof die mogelijk kankerverwekkend is, te beperken. De FSA is zich bezorgd dat de Britten te veel acrylamide opnemen via hun voeding en is met een campagne gestart met "Go for Gold" om er voor te zorgen dat mensen hun voeding niet te donker bakken. Wetenschappelijk onderzoek bij dieren heeft uitgewezen dat acrylamide kanker veroorzaakt en tevens het zenuwstelsel en de voortplanting aantast.
Arno 23/01/17Reageer op dit artikel >>

About Foodnews.be | Disclaimer | Contact | Privacy Policy