HOME
FRISDRANK
MELK
PROBIOTICA
FRIET BEWUST KIEZEN
TRANSVETTEN
OMEGA-3 RAGE

Benzoaat: beter vermijden

Benzoaat, beter bekend als E211 is een conserveermiddel dat veel gebruikt wordt in zure voedingsmiddelen om schimmelvorming en groei van bacteriën te remmen, en daardoor het risico op bederf of voedselvergiftiging te verlagen. Ook bereide maaltijden en salades kunnen heel wat benzoaat bevatten. Maar recent onderzoek toont aan dat benzoaat in drankjes die vitamine C bevatten omgevormd kan worden tot het kankerverwekkende benzeen. Daarnaast kan benzoaat leiden tot hyperactiviteit, celstructuren beschadigen en de natuurlijke darmflora ontregelen. Over de invloed van benzoaat op onze darmflora is weinig gekend. In België is het voorlopig nog rustig, maar het is vooral in de USA en UK dat opschudding onstond rond benzoaat na persberichten.

Hyperactiviteit

Benzoaat is opgenomen in de lijst met additieven waarvan medisch onderzoek aantoonde dat ze hyperactitivteit in de hand werken. Een studie van de Universiteit van Southampton (Lancet. 2007 Nov 3;370(9598):1560-7) concludeerde dat benzoaat in combinatie met andere additieven de hyperctiviteit van kinderen verhoogde. Zo verhoogde de hyperactiviteit van 3 jarige kinderen tot 20% nadat ze drankjes met benzoaat dronken.

Liever geen benzoaat in frisdranken

In Amerika, waar ze enorm bang zijn voor claims, heeft Coca Cola ondertussen benzoaat verwijderd uit enkele van zijn bekende frisdranken zoals Diet Coke en Coca Cola Light. Andere frisdranken zoals Fanta en dr. Pepper bevatten nog steeds benzoaat. Het verwijderen van benzoaat uit frisdranken zoals Fanta gaat ook een invloed hebben op de smaak, omdat benzoaat aan sinaasappellimonade namelijk een typische, prikkelende smaak geeft. In de UK hebben de grote supermarkten, zoals Sainsburry, Asda en Marks & Spencer, benzoaat al uit hun frisdranken laten verwijderen.

Benzoaat in Belgische frisdranken

We hebben in Augustus 2008 in een Colruyt een streekproef gedaan en genoteerd welke frisdranken al dan niet benzoaat bevatten. Vooral grote merken, zoals Fanta, hebben onlangs benzoaat uit hun drank verwijderd.

Bevatten (nog) benzoaat: Cola Everyday, Boxer Cola, Danone Vitalinea, Sprite, Sprite Zero, Orangina en Gini Lemon. Raar dat Danone probiotica verkoopt voor een gezonde darmflora maar daarnaast ook frisdranken met bewaarmiddelen die onze darmflora op zijn kop zet!

Bevatten geen benzoaat: Tönissteiner Orange, Coca Cola, Coca Cola Zero, Pepsi Max, 7up, Fanta, Citroen Everyday, Red Bull, Orange Delhaize en Lipton Ice Tea.

Besluit

Lees nauwkeurig het etiket van frisdranken en vermijd deze met het additief benzoaat (natriumbenzoaat, benzoëzuur, E210, E211, E212 of E213). Het bewaarmiddel sorbinezuur (E200, E202 of E2003) zou geen gezondheidsproblemen veroorzaken.

Reacties van lezers

Sinds kort ben ik mij ook bewuster van de ingrediënten in ons voedsel en andere non-food producten. Het is werkelijk ongelooflijk wat allemaal is toegestaan. De info die u geeft zou veel meer verspreidt moeten worden. mensen hebben geen weet. Ook in vloeibarezeep , wasmiddelen, parfum ed. zitten stoffen die zeker niet gezond zijn voor het menselijk lichaam. Aan de ene kant worden we ziek en aan de andere kant rijzen de ziektekosten, elk jaar, weer de pan uit. Op de site thestoryofstuff.org staan mooie filmpjes die veel duidelijk maken hoe het systeem in elkaar zit.
Annet 24/01/15Reageer op dit artikel >>

About Foodnews.be | Disclaimer | Contact | Privacy Policy