HOME
FRISDRANK
MELK
PROBIOTICA
FRIET BEWUST KIEZEN
TRANSVETTEN
OMEGA-3 RAGE

EFSA verwerpt probioticaclaims

De Europese voedselautoriteit EFSA heeft nog geen enkele claim op het gebied van probiotica goedgekeurd. De EFSA is een agentschap van de Europese Unie dat advies verleent aan de Europese commissie, het Europese parlement en de individuele lidstaten voor alle aangelegenheden in verband met voedselveiligheid. De EFSA is ook verantwoordelijk voor de goedkeuring van gezondheidsclaims op voedingsmiddelen.

Probioticaclaims

Eind 2008 gaf de EFSA negatief advies over vijf gezondheidsclaims op het gebied van probiotica. Volgens de EFSA is er geen oorzakelijk verband aangetoond tussen de probiotica en geclaimde gezondheidsvoordelen, zoals verbetering van de immuniteit en behoud van de natuurlijke darmflora tijdens reizen en bevorderen van de natuurlijke darmflora. In 2009 heeft de EFSA opnieuw een gezondheidsclaim verworpen die probiotica linken met immuniteit en diarree. De Zwitserse firma Sunstar Suisse wil namelijk een probiotische kauwgom lanceren die mondgezondheid zou verbeteren.

Danone trekt claims uit beoordelingsprocedure

In april 2008 besliste Danone wijselijk om drie probioticaclaims tijdelijk terug te trekken uit de goedkeuringsprocedure van de EFSA. Het betrof twee claims voor Actimel en een claim voor Activia. Naar verluid wil Danone eerst meer duidelijkheid over de beoordelingsprocedure. Waarschijnlijk is Danone bang dat de EFSA, gezien hun kritische beoordeling van eerdere dossiers, hun claims zouden afkeuren en dat deze afkeuring een negatieve publiciteit zouden opleveren. Momenteel maakt Danone gebruik van niet-goedgekeurde en dus onwettige claims die de autoriteiten blijkbaar oogluikend goedkeuren. Een afkeuring kan slapende honden wakker maken en resulteren in een strengere beoordeling en eventuele stopzetting van de huidige claims.

Reacties van lezers

Fantastisch dat er nu werkelijk eens die grote jongens dikke boetes moeten betalen volop hun bedrieglijke werken. Goud geld verdienen ze daarmee. Ga zo door met die site!
P. Hemelrijk 24/06/16

Ik vind het schandalig om zo bedonderd te worden. Heb 3 jaar lang elke morgen Actimel geslikt en ben na de zeer negatieve berichten via Kassa er onmiddellijk mee gestopt. Er moet beter toezicht gehouden worden op deze misleidende producten en producenten!
J. van Wingaarden 28/03/15

Een Belgisch onderzoek gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition (editie van 21 maart 2012) kon geen invloed aantonen van de consumptie van Yakult op de kans op luchtwegklachten in bejaarden ouder dan 65 jaar. Het team onder leiding van K. Van Puyenbroeck van de Universiteit van Antwerpen voerde als eerste een klinisch onderzoek uit over een lange periode van 6 maanden. Dit is nogmaals een bewijs dat probiotica niet werken.
Erik 28/03/15

Ik heb met gefrosde wenkbrauwen uw site gelezen over de voor en nadelen van probiotica. Ik ben sinds enige tijd bij een dieëtiste om te proberen een aantal kilo's af te vallen omdat het me in de weg zit. Ik ben 62 en weeg 83 kg, ik zou er graag 5 kilo's af hebben. Ze schreef mij een koolhydraadarm dieët voor omdat ze het vermoeden had dat ik insuline opsloeg in de maagstreek. Ik heb behoorlijk wat medicijnen waaronder de pijnstiller Botrans. Dit middel geeft verstopping en ik neem daarvoor suikervrije lactulose en heb al jaren lang metamucil omdat ik een spastische dikke darm heb, ook neem ik magnesium en gebroken lijnzaad. Ik kreeg door het dieët enorme verstopping en de dieëtiste gaf mij het advies om iedere avond voor het slapen een pil probiotica iopgelost in water, in te innemen. Mijn reactie enorme buikkraampen en....verstopping. Zou dat de reactie kunnen zijn op probiotica. Ik ben een beetje ten einde raad. Ik hoop iets van u te horen.
Anneke 24/01/15Reageer op dit artikel >>

About Foodnews.be | Disclaimer | Contact | Privacy Policy