HOME
FRISDRANK
MELK
PROBIOTICA
FRIET BEWUST KIEZEN
TRANSVETTEN
OMEGA-3 RAGE

Melk moet niet!

Melk moet! schreeuwt de melkindustrie. Andere slogans zijn even bedrieglijk: "Melk is goed voor elk", "Melk, de witte motor" en "Je lijf schreeuwt om zuivel". Dit zijn allemaal slogans om de consumptie van melk te verhogen, maar de werkelijkheid leert dat koemelk helemaal niet zo gezond is. Het feit dat veel mensen lactose-intollerant zijn is welbekend en bewijst dat het menselijke lichaam niet aangepast is aan de consumptie van koemelk. Minder bekend is dat de consumptie van koemelk de oorzaak is van vele ziektes zoals verkoudheden, sommige kankers, arteriosclerose, autisme, allergieën, schizofrenie, eczeem, middenoorontsteking, diabetes en zelfs botontkalking.

Melk veroorzaakt botontkalking

Hoewel melk vooral gepromoot wordt als calciumbron voor de aanmaak van sterke botten blijkt dat een hoge inname van melk de kans op botontkalking verhoogt! De zuivelindustrie is gespecialiseerd in het opzetten van wetenschappelijke studies waaruit moet blijken dat melk goed is voor de botten. Een recente studie gepubliceerd in The Journal of Pediatrics (Augustus 2008) toont aan dat adolescenten die meer zuivel consumeerden een hogere botdensiteit hadden. Een dergelijke studie, waarschijnlijk gesponsord door de zuivelindustrie, wordt aangegrepen om zuivel verder te promoten. Maar wat is nu het nut van deze studie? Adolescenten hebben helemaal geen last van osteoporose. Het is best mogelijk dat zuivelconsumptie over een bepaalde periode de botten sterker maakt maar uit de praktijk blijkt dat een levenslange hoge zuivelconsumptie de botten juist zwakker maakt. Landen met een hoge zuivelconsumptie, zoals Nederland en Zweden, hebben juist meer last van botbreuken! Een Amerikaanse studie die 77 duizend verpleegsters volgde gedurende 12 jaar vonden dat vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken!

Melk verhoogt kans op zaadbalkanker

Een Canadese studie concludeerde dat zuivelconsumptie het risico op zaadbalkanker verhoogt. Mannen die veel kaas aten hadden bijna dubbel zoveel kans om zaadbalkanker te ontwikkelen.

Melk verhoogt het risico op diabetes type I bij kinderen

Vooral de introductie van melkproducten aan zuigelingen voor de leeftijd van 4 maanden verhoogt het risico op diabetes type I. Dit komt omdat ons lichaam antistoffen maakt tegen bepaalde melkeiwitten, met name A1 beta-caseine, maar die ook insulineproducerende cellen in de alvleesklier aanvallen. Geitemelk bevat geen A1 beta-caseine, en zou in dit opzicht veiliger zijn dan koemelk.

Conclusie

Zuivelproducten op basis van koemelk maar ook andere voedingsproducten die koemelk bevatten moeten een waarschuwing vermelden dat de consumptie ervan de gezondheid kan schaden.

Verwante artikels

Melk en je kan tegen een stootje.

Reageer op dit artikel >>

About Foodnews.be | Disclaimer | Contact | Privacy Policy