HOME
FRISDRANK
MELK
PROBIOTICA
FRIET BEWUST KIEZEN
TRANSVETTEN
OMEGA-3 RAGE

Omega-3 rage

Tegenwoordig moeten alle producten omega-3 bevatten: brood, melk, toetjes, vruchtensappen en zelfs aardappelen. Omega-3 is inderdaad heel gezond; het zou ons beschermen tegen aderverkalking en is nodig voor de goede werking van onze hersenen. Omega-3 komt vooral voor in vette vissoorten maar ook in plantaardige producten zoals lijnzaad. Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan tenminste één vetzuur valt onder de categorie essentiële vetzuren. De belangrijkste omega-3 vetzuren zijn: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De mens kan zelf EPA en DHA maken uit ALA.

Gezondheidseffecten van omega-3

Japanners hebben minder last van aderverkalking, waarschijnlijk omdat ze in vergelijking met Europeanen veel meer vis eten. Ook bij eskimo's blijk omega-3 de bloedvaten te beschermen: niettegenstaande het feit dat ze veel cholesterol innemen vertonen ze een verlaagd triglyceridengehalte en een verhoogd HDL-cholesterolgehalte (gezonde cholesterol). Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat omega-3 de bloeddoorstroming bevordert, de afzetting van vetten in de aders vermindert en de bloeddruk verlaagt.

Ook zou omega-3 noodzakelijk zijn voor optimale hersenfuncties, niet verwonderlijk omdat onze hersenen voor ongeveer 10% bestaan uit omega-3. Vooral DHA is een bouwstof van de celmembraan van zenuwcellen en van de beschermende myelineschede. Omega-3 zou de agressie, stemmingstoringen en psychotische problemen helpen voorkomen.

Wegens de anti-onstekingseigenschappen van omega-3 hebben ze een gunstig effect om sommige auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn. Recent onderzoek toont aan dat omega-3 mannen mogelijk tegen prostaatkanker beschermt.

En omega-6?

Omega-6 is ook een overzadigd vetzuur en wordt algemeen als gezond beschouwd. Maar een te hoge inname van omega-6 zou de ontstekingsremmende werking van omega-3 verlagen. Een goed evenwicht tussen omega-6 en omega-3 ligt tussen 3:1 en 5:1, een verhouding die zou voldoen aan de voeding van de oermens. Vooral plantaardige oliën zoals sojaolie, zonnebloemolie, arachideolie en maïsolie bevatten veel omega-6 en verstoren de omega-6 / omega-3 verhouding. Olijfolie daartegenover bevat slechts weinig omega-6 en is daardoor een gezonde keuze.

Omega-3-rage in België

Nu de gemiddelde consumenten zich bewust is van de gezondheidsvoordelen van omega-3 probeert de voedingsindustrie op verschillende manieren het omega-3 gehalte van hun producten te verhogen. Zodanig veel voedingsproducten zijn nu verrijkt met omega-3 dat sommige producenten zich proberen te onderscheiden door juist geen omega-3 meer toe te voegen. Zo heeft Unilever onlangs besloten om in Becel pro-activ drankjes niet langer te omega-3 toe te voegen en heeft. Een andere manier om het omage-3 gehalte te verhogen van bv. eieren, vlees of melk is de samenstelling van het voeder te veranderen. Zo wordt er melk verkocht van koeien die vooral gevoederd worden met gras of eieren (Colombus-eieren) van kippen die extra omega-3 krijgen in hun voeder.

Besluit

Omega-3 is inderdaad gezond. Het consumeren van voedingsmiddelen die verrijkt zijn met omega-3 is een mogelijkheid maar verstandiger is om enkele keer per week vette vis te eten i.p.v. vlees. Het slikken van omega-3 supplementen is ook een mogelijkheid en biedt het voordeel dat deze meestal gezuiverd zijn van mogelijke contaminatie. En om de inname van omega-6 te beperken is het belangrijk om vooral gebruik te maken van olijfolie.

Reacties van lezers

Ik las een en ander op jullie website, top! Behalve de OMEGA3+6 daar hebben wij onze bedenken bij! Ik stel voor om het toch maar eens te herbekijken. Want de omega-gekte is enorm destructief wat onze planeet en zijn bewoners en habitat betreft. Omega 3+6 is helemaal niet nodig, net zoals het verhaaltje melk. Het kan wel maar neem liever een plantaardig soort. Omega's uit vis is ecologisch onverantwoord. http://www.vissenbescherming.nl/nw-17392-7-85234/nieuws/natuurfotograaf_dos_winkel_over_visolie.html Wij raden jullie eens aan het boek aan te schaffen van DOS WINKEL "wat is er mis met vis". Hoeveel wilde vis ze kapot maken om gekweekte vis te voeren is ronduit schandalig. Alles draait gewoon om winsten te maken, meer moet je er niet achter zoeken. Vraag en aanbod! Het wordt tijd dat we stoppen met dieren te misbruiken alleen maar voor de mens zijn luxe (pure ego?sme). Het is volledig nutteloos en ze dienen daar absoluut niet voor. Wij zijn daar niet voor gemaakt. Zoek maar het verschil tussen carnivoren en herbivoren op. De bewijzen en de gevolgen zijn overal ter wereld zichtbaar. Als wij zo verder doen zoals de vooorbije decenia's dan ziet het er heel slecht uit voor de mensen in de nabije toekomst. Jammer dat er maar slechts 1 tv zender is die een leerrijke boodschap overbrengt naar vele mensen. www.mastersupremetv.com (internet of op sat) toont 24u/24 de goede boodschap. Jammer dat niemand moeite doet om deze planeet te redden. Onverschilligheid, aanstellerij, traditie en geloof ligt aan de basis van alles wat wij deze planeet negatief aandoen! Het klinkt misschien wat overdreven maar mensen willen gewoon de waarheid niet horen. alvast bedankt voor je tijd...
José & Josiane 24/01/17Reageer op dit artikel >>

About Foodnews.be | Disclaimer | Contact | Privacy Policy