HOME
FRISDRANK
MELK
PROBIOTICA
FRIET BEWUST KIEZEN
TRANSVETTEN
OMEGA-3 RAGE

Pro probiotica?

Probiotica, je kunt er niet meer naast kijken. Meterslange schappen in de supermarkt zijn volgestouwd met kleine flesjes die zogezegde gezonde bacteriën bevatten. Probiotica zijn voedingssupplementen met bepaalde levende gezondheidsbevorderende micro-organismen. Het bevat steeds gedefinieerd micro-organisme zoals bv Lactobacillus casei immunitas, Lactobacillus casei Shirota, Lactobacillus rhamnosus LGG of Bifidobacterium animalis DN 173 010. In de jaren 50 werd ons wijsgemaakt dat de Bulgaren lang leefde omdat ze veel yoghurt aten. Nu is gewone yoghurt voorbijgestreefd en moeten er beestjes in met wetenschappelijk klinkende namen. De fabrikanten zijn heel snugger. Danone noemt hun beestje Lactobacillus casei Immunitas. Zo hoeven ze immers geen controversiële claims te vermelden, de suggestieve en misleidende naam doet alles.

Voordelen van probiotica

Het bewezen effect van probiotica op de gezondheid is heel beperkt. Enkel personen met een verstoorde flora, bv na een antibioticakuur of besmetting met Candida, zouden er baat bij kunnen hebben. Volgens de producenten zouden probiotica diarree verminderen, obstipatie verminderen, het immuunsysteem stimuleren, symptomen van de ziekte van Crohn verminderen en preventief beschermen tegen voedselpathogenen.

Bedrieglijke reclame door probioticaproducenten

Probiotica mogen wettelijk gezien niet vermelden dat ze specifieke gezondheidsvoordelen hebben. De meeste fabrikanten zeggen dan dat hun product zorgt voor "een natuurlijk evenwicht" of "versterkt onze weerstand". Dit is een heel vage claim maar die wel enorm aanslaat bij de massa. Het geeft de indruk dat door het slikken van probiotica alle gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden. Danone beweert dat Actimel de natuurlijke weerstand verhoogt. Waar wat bedoelen ze met weerstand? Weerstand tegen een bepaalde ziekte, zoals cholera, of verhoogt Activia onze algemene weerstand? Dit is de tekst van de Actimel reclame op TV: "Begin je nu voor te bereiden op de winter. De wind, de regen, de kou en hun gevolgen. De winter kan uw natuurlijke weerstand verzwakken. Bereid u nu al voor met Actimel. Elke ochtend helpt Actimel u zo meer weerstand te bieden." Deze boodschap suggereert dat Actimel beschermt tegen winterkwalen, dus tegen griep en verkoudheden. Maar geen enkel van hun dertig wetenschappelijke studies bewijst dat Actimel griep of verkoudheden helpt voorkomen. Slechts 1 studie uit 2003 heeft een dergelijk verband proberen aan te tonen maar vond dat de consumptie van Activia de kans op winterinfecties niet verlaagde. Wel vonden ze dat Actimel een gunstige invloed had op de koorts (0,2°C minder) en de duur van de ziekte (1,7 dag minder). De wetenschappers concludeerde toen dat deze waarnemingen nog moesten bevestigd worden met een grotere groep deelnemers. Na 5 jaar wachten we nog steeds op de resultaten van een opvolgstudie…

De werkelijkheid

In de darm heerst een natuurlijk evenwicht tussen 500 verschillende soorten bacteriën die onderling concureren om zoveel mogelijk nutrienten te absorberen en zich daardoor zo snel mogelijk te vermenigvuldigen, een "survival of the fittest". Vreemde bacteriën die in proefbuisjes worden gekweekt en in onze darmen terechtkomen (indien ze niet worden afgedood in onze maag), zullen de strijd met de gevestigde 10 biljoen bacteriën verliezen en uitgespoeld worden. Producenten hebben daar wat op gevonden: je moet ze dagelijks innemen, doseren dus. Actimel verwijst naar 300 studies waarbij 3000 personen betrokken zijn die bewijzen dat Actimel de natuurlijke weerstand helpt te versterken. De resultaten van deze studies zijn weinig overtuigend. Er zijn geen studies bij waaruit blijkt dat mensen die probiotica slikken ook werkelijk gezonder zijn, dus minder last hebben van griep, ontstekingen, allergie, verkoudheden, …

Pro prebiotica!

Prebiotica (met "e" i.p.v. "a") zijn geen bacteriën maar bepaalde voedingsvezels en suikers die de groei van gezonde bacteriën, vooral bifidus, bevorderen. Ze zijn te vinden in heel wat groenten, vruchten en granen, zoals ui, prei, aardpeer, schorseneren, tarwe en sojabonen. De bekendste prebiotische voedingsvezel is inuline, die tevens industrieel wordt gewonnen uit cichoreiwortel. Maar ook sojabonen bevatten de prebiotische suikers stachyose en raffinose die niet door het menselijk lichaam kunnen verteerd worden en dienen als voedsel voor bifidus bacteriën.

Nadelen van probiotica

Overheden tolleren de huidige rage van probiotica onder het motto "baat het niet dan schaadt het niet". Gezonde mensen kunnen door toediening van probiotica wel een lichte diarree ontwikkelen. Niet echt schadelijk maar toch lastig. Probiotica kunnen zelfs gevaarlijk zijn bij zwakke patiënten. Een Nederlands onderzoek op patiënten met een acute alvleesklierontsteking toonde dat de groep die behandeld werd met probiotica 150% meer kans hadden om aan de ziekte te sterven.

EFSA en probiotica

De Europese voedselautoriteit EFSA heeft nog geen enkele claim op het gebied van probiotica goedgekeurd. Eind 2008 gaf de EFSA negatief advies over vijf gezondheidsclaims op het gebied van probiotica. In april 2009 besliste Danone wijselijk om drie probioticaclaims tijdelijk terug te trekken uit de goedkeuringsprocedure van de EFSA, uit vrees voor afkeuring en negatieve publiciteit.

Reacties van lezers

Fantastisch dat er nu werkelijk eens die grote jongens dikke boetes moeten betalen volop hun bedrieglijke werken. Goud geld verdienen ze daarmee. Ga zo door met die site!
P. Hemelrijk 24/06/16

Ik vind het schandalig om zo bedonderd te worden. Heb 3 jaar lang elke morgen Actimel geslikt en ben na de zeer negatieve berichten via Kassa er onmiddellijk mee gestopt. Er moet beter toezicht gehouden worden op deze misleidende producten en producenten!
J. van Wingaarden 28/03/15

Een Belgisch onderzoek gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition (editie van 21 maart 2012) kon geen invloed aantonen van de consumptie van Yakult op de kans op luchtwegklachten in bejaarden ouder dan 65 jaar. Het team onder leiding van K. Van Puyenbroeck van de Universiteit van Antwerpen voerde als eerste een klinisch onderzoek uit over een lange periode van 6 maanden. Dit is nogmaals een bewijs dat probiotica niet werken.
Erik 28/03/15

Ik heb met gefrosde wenkbrauwen uw site gelezen over de voor en nadelen van probiotica. Ik ben sinds enige tijd bij een dieëtiste om te proberen een aantal kilo's af te vallen omdat het me in de weg zit. Ik ben 62 en weeg 83 kg, ik zou er graag 5 kilo's af hebben. Ze schreef mij een koolhydraadarm dieët voor omdat ze het vermoeden had dat ik insuline opsloeg in de maagstreek. Ik heb behoorlijk wat medicijnen waaronder de pijnstiller Botrans. Dit middel geeft verstopping en ik neem daarvoor suikervrije lactulose en heb al jaren lang metamucil omdat ik een spastische dikke darm heb, ook neem ik magnesium en gebroken lijnzaad. Ik kreeg door het dieët enorme verstopping en de dieëtiste gaf mij het advies om iedere avond voor het slapen een pil probiotica iopgelost in water, in te innemen. Mijn reactie enorme buikkraampen en....verstopping. Zou dat de reactie kunnen zijn op probiotica. Ik ben een beetje ten einde raad. Ik hoop iets van u te horen.
Anneke 24/01/15Reageer op dit artikel >>

About Foodnews.be | Disclaimer | Contact | Privacy Policy