HOME
FRISDRANK
MELK
PROBIOTICA
FRIET BEWUST KIEZEN
TRANSVETTEN
OMEGA-3 RAGE

Transvetten

Transvetten in onze voeding worden geproduceerd door een chemisch proces waarbij vloeibare onverzadigde vetten worden omgezet in geharde vetten. Een transvet heeft minstens één dubbele verbinding waarbij de waterstofatomen ruimtelijk tegenover elkaar staan, terwijl in cisvetten de waterstofatomen aan dezelfde kant staan. Deze geharde vetten zijn voor de voedingsindustrie heel interessant omdat ze goedkoop zijn, goede functionele eigenschappen hebben en minder snel oxideren. Maar ze zijn heel ongezond. Hoewel trans- en cisvetten dezelfde chemische structuur hebben zijn ze ruimtelijk verschillend en hebben ze andere eigenschappen. Eigenlijk kan ons lichaam niet goed overweg met transvetten. Zo kunnen de transvetten door onze enzymes niet worden omgezet in signaalstoffen die belangrijk zijn voor de regeling van het immuunsysteem en ontstekingsprocessen. Ze veranderen ook de eigenschappen van onze celmembranen waardoor cellen slechter met elkaar kunnen communiceren. Transvetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en verhogen de kans op hart- en vaatziektes.

Om de tuin geleid door de voedingsindustrie

In de jaren 60 en 70 margarines werden enorm populair als gezonde en cholesterolvrije vervanger van boter. Maar nu blijkt dat de transvetzuren, die ontstaan tijdens de hydrogenatie van plantaardige vetten, het cholesterolgehalte juist doen stijgen en zelfs ongezonder zijn dan het verzadigd dierlijk vet. Het goede nieuws is dat margarineproducenten, weliswaar stiekem, bezig zijn om het transvetgehalte te verlagen, vooral door gebruik te maken van natuurlijk harde vetten zoals palmvet. Ook vloeibare plantaardige oliën, zoals slaolie, zijn gedeeltelijk gehydrogeneerd om de houdbaarheid te verlengen en bevat dus transvetten. In de Verenigde Staten zijn voedingsproducenten verplicht om het transvetgehalte te vermelden op de verpakking en sommige steden, zoals New York, verbieden zelfs dat snackbars, restaurants en pizzeria's voedsel verkopen met transvetten!

Besluit

In wat moeten we nu frituren? Nu dat iedereen is overgeschakeld van dierlijk vet naar plantaardige olie, zogezegd omdat het gezonder is voor onze bloedvaten, blijkt dat tijdens het frituren belangrijke hoeveelheden transvetten worden gevormd. We produceren dus transvetten in onze eigen keuken. Tijdens het frituren worden tevens schadelijke acrylamides gevormd. Misschien maar beter niet frituren!

Reageer op dit artikel >>

About Foodnews.be | Disclaimer | Contact | Privacy Policy